életmód fitt tipp fitt

A trükkök nagyon egyszerűek - igyál napi minimum 3 liter folyadékot és egyél kisebb tányérról, naponta többször, kisebb adagokat. Most tényleg csak ennyi?

 
 

1. Egyél sokszor keveset

Bizonyos étkezések kihagyása, és ezáltal a kalóriabevitel drasztikus csökkentése nem feltétlenül vezet fogyáshoz, sok esetben inkább csak lassítja az anyagcserét. Tudományosan bizonyított, hogy a kevesebb, mint napi 3 étkezés, reggeli, délelőtti étkezés kihagyása, valamint a késő esti étkezés irányába történő eltolódás bizonyos nemkívánatos hatásokkal lehet testünk működésére (például késleltetett inzulinválasz, ami növelheti a cukorbetegség kockázatát). Vagyis törekedjünk arra, hogy naponta 4-5-ször étkezzünk, és a nap előrehaladtával kisebb adagokat fogyasszunk.

2. Használj kisebb tányérokat

A tányérok átlagos mérete az elmúlt évtizedben megnőtt. Étkezéseidhez válassz kisebb tányért – melyen ugyanazon mennyiségű étel többnek tűnik, mint egy nagyobb (sokszor eltúlzottan nagy) tányéron. Mert az agyunk már csak így működik: a tányéron „kimaradt” részeket, amin nincsen étel, egész egyszerűen a lehetségesnél kevesebb étel jelzéseként tárolja.  

3. Igyál

Minden étkezés előtt igyál meg egy pohár vizet. Csökkenti az éhségérzetet, serkenti az anyagcserét. Néha tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban éhes vagy-e, vagy inkább szomjas? Meg fogsz lepődni a saját válaszodon! A folyadékfogyasztás fontosságáról egy korábbi posztban már írtam (klikk a posztért), de megtalálható egy, a napi 3 liter folyadék fogyasztását megtanító program is a blogon - ide kattintva.

 

Napi 3 liter folyadék? Ha neked ez kihívás, csapatban könnyebb elérni - csatlakozz az Idd magad egészségesre kihíváshoz! Kattints a képre a részletekért!

életmód fitt tipp fitt