Édes íz nem csak finomított cukor hozzáadásával érhető el - néhány helyettesítővel, apró trükkökkel bűntudat nélkül hódolhatunk öröklött szenvedélyünknek. fitt fitt tipp életmód egészség változatass édes

 

Az édes íz szeretete a legújabb kutatások szerint részben örökletes, az evolúció során fajunk túlélése érdekében kialakult tulajdonság. Mint annyi más esetben, társadalmunk egészét tekintve most sem tudunk mértéket tartani: túl sok finomított cukrot fogyasztunk, gyakran úgy, hogy nem is tudunk róla. A készételek fogyasztásának kiiktatásával és néhány apró trükkel jelentős mértékben csökkenthetjük a cukorfogyasztásunkat - erről már írtam itt. De mit tegyünk, ha valamit mégis édesítenünk kell?

Édes íz nem csak finomított cukor hozzáadásával érhető el - néhány helyettesítővel, apró trükkökkel bűntudat nélkül hódolhatunk öröklött szenvedélyünknek.

Alternatívák

  • Használhatunk gyümölcsöt édesítésre - a banán, datolya valamint minden édeskés almafajta megfelel erre a célra. Süteményekbe, krémekbe kiváló alternatíva.
  • Használhatunk cukorhelyettesítőket, melyek közül ma már a xylitet, steviát és az eritritet könnyen beszerezhetjük. 
  1. Xylit - felszívódó szénhidráttartalma a hagyományos cukorénak csak a 60%-a.
  2. Stevia - természetes eredetű, zéró kalóriás édesítő.
  3. Eritrit - a hagyományos cukorhoz képest 94%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz
  • Yacon szirup az egyik legújabb termék az európai reformboltok polcán, melyet a a perui Andok magasan fekvő lejtőin élő növényből nyernek ki.

Kevésbé "rossz" cukrok

  • Bizonyos ételek, italok esetén használhatunk mézet. Bizonyosodjunk meg róla, hogy valódi mézzel van dolgunk, ha lehet, vásároljunk közvetlenül méhésztől.
  • Kókuszvirág cukorral is édesíthetünk alkalomadtán, melyet a kókuszpálma virágzó rügyeiből állítanak elő és igen magas az a vitamin-és ásványianyag tartalma (magas a kálium-, magnézium-, cink- és vas-tartalma és a B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminok is megtalálhatóak benne)