Az egységes európai szabályozás értelmében minden kereskedelmi forgalomba kerülő, előrecsomagolt élelmiszer esetén kötelezően fel kell tüntetni az energiatartalmat, zsír-, telített zsír-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmat.fitt tipp fitt életmód egészség tudástár

Tudod azonban, hogy mit mondanak Neked ezek a számok? Miről ismered fel azokat az élelmiszereket, amiket jobb, ha bele sem teszel a kosaradba?

 

A legfontosabb tudnivaló -a címke adatai általában 100 grammra vagy 100 milliliterre vonatkoznak - vagyis ne felejts el viszonyítani, hogy Te mennyit is fogsz fogyasztani!

Kezdjük a lista aljáról:

Mi, magyarok az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által 2009-ben végzett reprezentatív állapotfelmérés adatai szerint lényegesen több sót fogyasztunk, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 5 g/nap. Hazánkban a felmérés tanulsága alapján az átlagos sóbevitel nőknél 12 gramm, míg férfiaknál 17,2 gramm naponta.

Vigyázz a készételekkel, szószokkal, porokkal - egy általam véletlenszerűen kiválasztott, hozzáadott tartósítószert nem tartalmazó készétel, ami egy mikróban melegítés után fogyasztásra kész indonéz rizses csirke, adagonként 3 g sót tartalmaz - vagyis a napi ajánlott mennyiség több mint felét, pedig csak az ebéded, vagy a vacsorád!

Fehérje

A fehérjéről, a túlzott fehérjefogyasztásról legtöbbünknek a testépítők jutnak eszébe. A fehérje másik elnevezése a protein, ami egy görög eredetű szó, jelentése „elsődleges fontosságú“. A fehérjék azért elsődleges fontosságúak, mert anyagcsere folyamataink minden egyes lépése fehérjék közreműködését igényli. Hogy miért fontos ez nekünk? Mert a címke ezen részét tanulmányozva nem kell különösebben gondolkodnunk, örülünk, ha az adott élelmiszer ezen hasznos makrotápanyagot is tartalmazza.

Folytatása következik!