Az egységes európai szabályozás értelmében minden kereskedelmi forgalomba kerülő, előrecsomagolt élelmiszer esetén kötelezően fel kell tüntetni az energiatartalmat, zsír-, telített zsír-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmat.

Tudod azonban, hogy mit mondanak Neked ezek a számok? Miről ismered fel azokat az élelmiszereket, amiket jobb, ha bele sem teszel a kosaradba?

 

Egy korábbi posztban már olvashattál arról, hogy a só-és fehérjetartalom mit árul el számodra (ha lemaradtál, katt ide), nézzük akkor most a szénhidráttartalmat.

Néhány alapfogalmat tisztáznunk kell azonban a címkén szereplő adatok megértéséhez:
A cukor szénhidrát, de nem minden szénhidrát cukor. :)

A szénhidrátok lehetnek egyszerű és összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok a cukrok, összetett szénhidrátok a keményítő, a glikogén és a rostok. 

Ha a címkén feltüntetett szénhidráttartalom legnagyobb része cukor,  kezdj el gyanakodni - nagy valószínűséggel olyan termékre bukkantál, amely hozzáadott cukrot is tartalmaz. Gondolkozz el azon, hogy az adott termékben ennek valóban van-e helye.

Kivétel a fenti megállapítás alól minden ízesítetlen tejtermék, hiszen ezek szénhidráttartalma gyakorlatilag tejcukor - ezek szénhidrát (-és cukortartalma) azonban 100 grammra vetítve nem haladja meg a 10 grammot.

JÓ TANÁCS: Törekedjünk arra, hogy a napi szénhidrátbevitelünk legfeljebb fele származzon cukorból. Mit jelent ez a címkék világában?  Részesítsd előnyben azokat a termékeket, ahol a címkén azt látod, hogy a szénhidráttartalom kevesebb, mint fele cukor.