"Akkor fogok inkább lefogyni, ha odafigyelek a kalóriabevitelemre és legfeljebb napi 1500 kalóriát fogyasztok vagy ha elfogyasztok akár  1800-at is, de minden nap lemozgok belőle 300 kalóriát?" - hangzott el a kérdés tegnapelőtt a baráti körömben.

diéta mozgás fitt tippek

 

A választ a következő ténymegállapítással kell kezdenünk: fogyni akkor fogunk, ha a bevitt kalóriák száma huzamosabb ideig jelentős mértékben alatta marad a felhasznált kalóriáknak - nagyon tudományos módon fogalmazva a fogyáshoz hosszabb távon fennálló kalóriadeficit szükséges.

Általánosan elfogadott az is, hogy étrendük lényegesen nagyobb mértékben befolyásolja testsúlyunkat, mint sportolási szokásaink. Sokan az étrend szerepét akár 80 százalékosra is becsülik.

Egy 2012-es kutatás eredményei (1) azonban választ adtak arra a kérdésre, hogy inkább mozogni vagy inkább diétázni kezdjünk el.

Több mint 400, túlsúlyos hölgy résztvevő 12 hónapon át tartó megfigyelésével a következő megállapítások születtek:

  • A csak diétázó csapat tagjai átlagosan 8,5%-os testsúlycsökkenést értek el a kiinduláskori súlyukhoz viszonyítva.
  • A csak sportoló csapat tagjai átlagosan 2,4%-os testsúlycsökkenést értek el a kiinduláskori súlyukhoz viszonyítva.
  • A diétázó és sportoló csapat tagjai átlagosan 10,8%-os testsúlycsökkenést értek el a kiinduláskori súlyukhoz viszonyítva.
  • A kontrollcsoport tahjai átlagosan 0,8%-os testsúlycsökkenést értek el a kiinduláskori súlyukhoz viszonyítva.

Mi ebből a tanulság?

Legjobb, ha az étkezésedre is odafigyelsz és sportolsz is. Ha csak az egyik fér bele, ha fogyni szeretnél, az étrendedre figyelj oda. Más szavakkal fogalmazva, ha az étrendeden nem változtatsz, csak sportolni kezdesz, kisebb az esélyed a tartós súlycsökkenésre.

Még több cikk Életmódváltás témában - www.fitlifecoaching.hu

(1) A kutatás megtekinthető itt:

KE Foster-Schubert, CM Alfano, CR Duggan, L Xiao, KL Campbell, A Kong, C Bain, CY Wang, G Blackburn, and A McTiernan: Effect of diet and exercise, alone or combined, on weight and body composition in overweight-to-obese post-menopausal women