A tehéntej önmagában alkalmas emberi fogyasztásra, mindemellett igen fontos és sokrétűen feldolgozott élelmiszeripari alapanyag. Azonban egyre több ember választ tehéntej helyett ún. növényi tejeket - az okok különbözőek, van aki a Vegán életmód, van aki a laktóz intolerancia, megint mások pedig különböző diéták, önkéntes étrendi korlátozások miatt fogyasztanak az állagra a tehéntejhez hasonló, azonban különböző növényekből készített tejeket. De hogy pontosan mit kell ezekről tudni?

 

 

1. Szójatej

A szója igen értékes tápanyag,  többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezek segítenek a különböző gyulladások, valamint a keringési problémák megelőzésében. Vas, magnézium, E-vitamin, valamint valamennyi B-vitamin is megtalálható benne, valamint tartalmazza az összes esszenciális amonisavat, kalciumot azonban nem.

2. Mandulatej

A mandulatej az egyik legújabb kedvenc - azonban óva intek mindenkit, aki úgy gondolja, hogy mindazt, ami a mandulában megtalálható, a mandulatej is tartalmazza. A legtöbb mandulatej mindösszesen 2% mandulát tartalmaz, további összetevői legtöbbször víz, cukor, vitaminok, ásványi és sűrítő anyagok. Ez utóbbiak az arra érzékenyek gyomrát irritálhatják.

Tipp: Keresd a hozzáadott cukor nélküli verziót - tökéletes választás a kávédba.

Kíváncsi vagy a kókusztej, a kesudiótej, a rizstej és a zabtej jellemzőire is? A folytatásért katt ide: www.fitlifecoaching.hu