Tudományos kutatások is megerősítik, hogy az emberek nagyjából fele édesszájú. Az édes ételek iránti vágyunk részben örökletes.
(2 perces cikk)

fitt fitt tipp életmód egészség változtass fitt fitt tipp életmód egészség változtass

 

Evolúciós szempontból túlélésünk kulcsa, hogy tudunk-e az élelemből kellő energiát biztosítani. Testünk egyik legfontosabb energiaforrásai a szénhidrátok, melyek cukor alapegységekből épülnek fel. Energiabevételünk maximalizálása érdekében egy bizonyos élelem iránt érzett "vonzalmunk" annak cukortartalmával egyenes arányban nő. Az édes íz az öröm és a megelégedettség jelét továbbítja az agyunknak, agyunk egyfajta jutalomként tekint rá.

Ezzel azonban nem csak mi, emberek vagyunk így. Az édességek iránti preferenciát megfigyelték más, növényevő állatoknál is - ezzel szemben a ragadozó állatok nem "reagálnak" az édes ízre.

Hol akkor a probléma, ha igazából genetikusan kódolva vagyunk az édes íz szeretetére? Mint mindig, most is a mértékkel. Lényegesen több cukrot fogyasztunk, mint amire szüksége van szervezetünknek, legtöbbször úgy, hogy nem is tudunk róla.

Ennek megfelelően álljon itt néhány tipp a cukorfogyasztásod csökkentésére:

1. Felejtd el a cukros üdítőket. Mit igyál helyette? Kattints ide az ötletekért!

2. Olvasd el és hasonlítsd össze a termékek címkéjét! Válaszd azt, amelyik kevesebb cukrot tartalmaz! Nem tudod, mit nézz a címkéken? Katt ide!

3. Óvatosan édesíts. Sokszor elég a receptben szereplő édesítő menniység fele is!

4. Nassolj gyümölcsöt csoki helyett - például almát. És hogy miért jó az alma? Ide kattintva erre a kérdésre is megtalálod a választ.