Tudományos kutatások is megerősítik, hogy az emberek nagyjából fele édesszájú. Az édes ételek iránti vágyunk részben örökletes.
(2 perces cikk)
Evolúciós szempontból túlélésünk kulcsa, hogy tudunk-e az élelemből kellő energiát biztosítani. Testünk egyik legfontosabb energiaforrásai a szénhidrátok, melyek cukor alapegységekből épülnek fel. Energiabevételünk maximalizálása érdekében egy bizonyos élelem iránt érzett "vonzalmunk" annak cukortartalmával egyenes arányban nő. Az édes íz az öröm és a megelégedettség jelét továbbítja az agyunknak, agyunk egyfajta jutalomként tekint rá.
Ezzel azonban nem csak mi, emberek vagyunk így. Az édességek iránti preferenciát megfigyelték más, növényevő állatoknál is - ezzel szemben a ragadozó állatok nem "reagálnak" az édes ízre.
Hol akkor a probléma, ha igazából genetikusan kódolva vagyunk az édes íz szeretetére? Mint mindig, most is a mértékkel. Lényegesen több cukrot fogyasztunk, mint amire szüksége van szervezetünknek, legtöbbször úgy, hogy nem is tudunk róla.
Ennek megfelelően álljon itt néhány tipp a cukorfogyasztásod csökkentésére:
1. Felejtd el a cukros üdítőket. Mit igyál helyette? Kattints ide az ötletekért!
2. Olvasd el és hasonlítsd össze a termékek címkéjét! Válaszd azt, amelyik kevesebb cukrot tartalmaz! Nem tudod, mit nézz a címkéken? Katt ide!
3. Óvatosan édesíts. Sokszor elég a receptben szereplő édesítő menniység fele is!
4. Nassolj gyümölcsöt csoki helyett - például almát. És hogy miért jó az alma? Ide kattintva erre a kérdésre is megtalálod a választ.
Utoljára kommentelt bejegyzések