A víz, vagyis a dihidrogén-monoxid a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H₂O. Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag, melynek mikroorganizmusoktól mentes olvadáspontja 0 °C, forráspontja 100 °C 101,3 kPa nyomáson.

Ezek azok a tények, amit mindannyian megtanultunk a vízről már általános iskolásként. Álljon azonban most itt néhány tény a vízzel kapcsolatban, amiről valószínűleg még nem hallottál.

fitt fitt tipp életmód egészség változtass víz tények tanulj meg inni program

 

 

  1. Mire az ember szomjasnak érzi magát, teste elvesztette a teljes vízmennyiség 1 százalékát.
  2. Nem szeretnél vizet veszteni? Május 25-én indul Magyarország legnagyobb vízivási kihívása, Idd magad egészségesre címmel, melyhez már most több mint 2500-an csatlakoztak. Ők vállalják, hogy 30 napon keresztül naponta legalább 3 liter vizet fogyasztanak.
    https://www.facebook.com/groups/184685332346321/
  3. Az emberi csont 31 % vizet tartalmaz.
  4. A palackozott víz akár 2000-szer is drágább lehet, mint a csapvíz, és nem biztos, hogy biztonságos.
  5. Ez egy kevéssé ismert tény, de az elégtelen vízfogyasztás kockázati tényező lehet különböző típusú rákbetegségek kialakulásában. A hidratálás kritikus fontosságú a vérkeringéshez, amely elengedhetetlen, hogy az immunrendszer sejtjei nagyobb számban érhessék el a sérült szöveteket.
  6. Az ultraibolya sugárzással biztonságosan, kémiai anyagoktól mentesenkerülhet sor a víz kezelésére, mivel az UV-sugarak hatásosan képesek megsemmisíteni a vízben található káros mikroorganizmusok 99,99 százalékát.
  7. Azt a súlyt, amelyet közvetlenül az intenzív fizikai aktivitás után veszítünk, vízből vesztjük, nem zsírból.
  8. A felnőtt ember testtömegének akár 60%-a is lehet víz - újszülötteknél ez az arány viszont 80%!
  9. A Nemzetközi Űrállomáson felhasznált víz 85% -a újrahasznosított víz.
  10. A becslések szerint egy liter palackpozott víz előállításához körülbelül három liter víz kell.