Nap mint nap találkozom ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel: "Én legfeljebb egy fél liter folyadékot iszom meg napközben". 

 

Akkor most gondoljunk is csak bele: azt szoktuk mondani, hogy folyadék nélkül nincs élet - mi pedig pont a folyadékot vonjuk meg saját magunktól?

folyadék fitt fitt tipp változtass

 

Míg étel nélkül meglepően hosszú ideig életben maradunk (hiszen zsír és izom formájában testünk raktároz, vészhelyzet esetén pedig ezekből az elraktározott készletekből tud minket energiával ellátni), víz nélkül legfeljebb 3-4 napig bírjuk. Mert ebből bizony nincsenek készleteink.

Egy valamit nagyon fontos már most az elején leszögezni - a szomjúság nagyon rossz jel. Ha szomjasak vagyunk, szervezetünk már jelez: "Hé, Te ott, kezdek kiszáradni!"

A megoldás rettentően egyszerű: tanítsuk meg magunkat elegendő folyadékot fogyasztani!

Teljes joggal merül fel a kérdés: mennyi az "elegendő"?

A Világegészségügyi Szervezet, vagyis a WHO ülő munkát végző nőknek legalább 2,2 liter, férfiaknak pedig legalább 2,9 liter víz fogyasztását javasolja. *

A világháló legtöbb folyadékfogyasztással kapcsolatos cikke itt általában le is zárul - most már tudod, 2,2 - 2,9 litert kellene innod, Te ugyan még 1-et sem győzöl - de ők megmondták a tutit :)

Miben más a Fitt tippek blog? A következő posztomban tippeket, ötleteket, módszereket írok le, hogy hogyan érd el, hogy napi 2,2 - 2,9 liter folyadékot el tudj fogyasztani.

A posztért katt ide!

 *Nutrients in Drinking Water, WHO, 2005